7 съвета от топ сватбени фотографи в София

7 съвета от топ сватбени фотографи в София

2016-11-18 16:28:22
7 съвета от топ сватбени фотографи в София

Отново се свързахме с едни от най-добрите сватбени фотографи този път от София. Зададохме им въпроса:

Какво ще посъветвате бъдещите младоженци, за да бъде сватбената им фотосесия перфектна?

Всички съвети са събрани в тази статия заедно с любима сватбена снимка направена от всеки един фотограф. Подредбата е според реда, в който получихме отговорите:

Георги Величков

facebook.com/georgiphotos

Според мен, най-важното нещо е младоженците да бъдат в добро настроение, естествени, щастливи и непринудени.

С фотошоп можем да направим много неща със снимката, можем да поправим или дори да сменим цветовете, да коригираме експонацията, да изтрием дребни дефекти от лицата или фона, да прекомпозираме… но няма програма, която от притеснени и напрегнати хора, да ги направи на снимката щастливи и усмихнати.

Тъй че игнорирайте всичко, което Ви притеснява (дори фотоапарата), изнервя или напряга. Отпуснете се и се забавлявайте, без да ви пука как ще изглеждате на снимките. Не позирайте, просто бъдете себе си, бъдете щастливи и естествени, забавлявайте се, това е Вашия ден.

Гого Кехайов

добър сватбен фотограф софия

facebook.com/gogo.kehayov.photography

Фото сесията е времето, в което можете да си обърнете внимание един на друг. Осигурете си време, пространство и условия за да можете да покажете чувства и нежност между вас двамата без да се притеснявате.

Трябва да имате доверие във вашия фотограф и той да ви допада и като човек освен като професионалист. Колкото по-малко зяпачи има, толкова по-лесно ще ви бъде да покажете близост и истински емоции, а това е безценен спомен, ако бъде запечатано от добър фотограф. Може централната градина във вашия град да е много красива и да ви е любимо място, но ако сесията ви е през уикенда, следобедно време, най-вероятно там ще има стотици хора на които вие не искате да ставате център на внимание.

Не канете на нея приятели, роднини, помощници и т.н. За снимки с роднини предвидете време за отделна сесия – формални портрети след церемонията. Ако искате да направите снимки с шафери и кумове, отделете известно време в началото на креативната сесията за това, и после им дайте възможност да пият питие но не около вас.

Нищо не може да съботира така успешно сесията от дузина, иначе доброжелателни роднини и приятели, които дават “ценни” съвети, къде да целунете булката, фотографа от къде да я снима и т.н. :)

Имайте предвид, че ако искате снимките от сесията ви да са на някое невероятно място, в планината, поле с лавандула или на брега на плажа е добра идея да помислите за сесия в отделен ден, не само защото тези места обикновено са отдалечени от сватбените локации, а защото за да използваме оптимално дадена локация трябва да сме в точно определено време на деня, около час преди залез, което е трудно да се планира в сватбения ден.

Profilestudio

фотографи софия

facebook.com/profilestudiobg

От нашият над 10 годишен опит в областта на сватбената фотография обръщаме внимание на младоженците на следните неща:

Време!

В предварителните срещи говорим за програмата в сватбения им ден. Добре е програмата да е така разграфена , че да има достатъчно време за снимки. Също така при евентуално забавяне в църква или ритуална зала да не се създава напрежение. Доброто настроение в деня на сватбата е от основно значение за красивите снимки. Ако младоженците са напрегнати, това ще се отрази на емоциите предадени в снимките. Ако са спокойни фото сесията се получава прекрасно. Повечето време отделено за фото сесия дава повече свобода за смяна на локации и използване на допълнително осветление.

Локация!

В предварителен разговор се обсъждат и местата за снимки, които са съобразени с маршрута на сватбеното тържество. Това също се прави с цел пестене на време и максимално оползотворяване на наличното такова.

Местата за снимки могат да бъдат така подбрани, че да кореспондират с типажа на младоженците. Добре е те да се чувстват добре в ситуацията в която фотографа иска да ги постави. Добре е предварително да се обсъди какво ги вдъхновява, какво ги кара да се чувстват добре, за да може фотографа да направи точно техните снимки и техните спомени. Това, което могат да нарекат техен сватбен ден.

фотографа несъмнено е човек с фантазия, но ако караш младоженците да правят нетипични за харакрета им неща, (като на пример да ги караш да се катерят по скали, защото се получава страхотен контраст и композиция а тях ги е страх от високото) едва ли ще се получи добър резултат.

Обувки!

Удобните обувки на булката също са важна част от доброто настроение на сватбата и сесията.
Добре е да има резервен, удобен чифт обувки за сесията, когато се изисква повече ходене.
Доста са нещата, на които трябва да се обърне внимание преди сватбата, за да може резултата да бъде добър.

Срещите!

Срещите с фотографа преди сватбата са много важни, за да може да се изгради концепцията за снимките предварително. За да знае фотографа какво да очаква като програма, както и маладоженците да знаят какво е възможно и какво не в определената ситуация.

Пример за такова разминаване на представите е когато младоженците покажат на фотографа снимка, която е направена по залез слънце и кажат искаме такъв кадър. В процеса на разговора се оказва, че времето, което са оставили за фото сесия е по обяд. В този случай се получава разминаване в очакванията и крайния резултат. Ако има възможност за пренареждане ​​​​​​​​​​​​​​​​на програмата, фото сесията се измества във време в което светлинните условия на определените локации, са максимално подходящи за съответните локации.

Ива Грозева

добри сватбени фотографи в софия

facebook.com/ivagrphotography

Моят съвет за да бъде сватбената фотосесия перфектна е много семпъл – да не се търси перфектността! Най-хубавите снимки са тези, в които е уловена емоцията, погледите, чувството… именно затова най-важното е младоженците да се отпуснат, да оставят притесненията настрана и да се насладят на момента, да се радват на техния ден! Да забравят за предразсъдъците и на направят сватбеният си ден, точно такъв какъвто искат да бъде.

Не случайно говоря за целия сватбен ден, а не само за времето на фотосесията, защото ако те през цялото време са напрегнати по някакви причини, то това неминуемо ще окаже влияние и на снимките от сватбената фотосесия.

И все пак няколко практически съвета: по възможност времето за снимки да бъде поне час и половина (без времето за пътуване до определеното място), да се избере част от деня с възможно най-доброто осветление (това разбира се е по залез) и да се избягват снимки в часовете около 12:00 часа, да се направи предварителен план за времето и местата за снимки и да се обсъдят всички подробности с фотографа. И не на последно място – младоженците да изберат фотограф, на който биха се доверили и биха били спокойни в неговата компания.

Сватбени истории от Георги Казаков

сватбена фотосесия

facebook.com/GeorgiKazakovPhotography

За да бъде сватбената фотосесия повече от страхотна, бих препоръчал няколко неща:

Първо – отделете време. Час, час и половина, без времето за транспорт. Така няма да ви се налага да бързате и ще можете по-лесно да се отпуснете и насладите на сесията. Последното, което искате, е да си гледате часовника колко време ви остава.

Второ – бъдете себе си. Забавлявайте се, усмихвайте се и се дръжте така, сякаш няма фотограф с вас. Знам, че звучи трудно, но колкото по-естествени сте, толкова по-непринудени ще са снимките и от тях ще извират емоции.

Трето – направете си малка почивка. Седнете в някое заведение за 10-15 минути по средата на сесията. Ще ви се отрази много ободряващо.

Ч​етвърто – не се тревожете за времето. Да, ако прогнозата за времето е лоша си вземете чадъри, но не го мислете много. Лошото време е предпоставка за много по-различни снимки, отколкото е силното обедно слънце.

Сватбена фотография от Тихомир Йорданов

сватбена фотосесия крепост Овеч

facebook.com/tihomiryordanovphotography

Перфектната сватбена фотосесия е съвкупност от няколко неща. Винаги съветвам бъдещите младоженци да си отделят достатъчно време за снимки (минимум един час) и да подреждат програмата си така, че фотосесията да е възможно най-късно през деня, непосредствено преди ресторанта, заради по-меката и приятна светлина.

Локацията, на която ще се проведе фотосеията, също е от голямо значение. Важно е да е съобразена и с местата, на които ще се провеждат ритуалите, за да не се губи излишно време в пътуване. Младоженците не трябва да забравят, че снимката запечатва емоцията им. За това е много важно да са спокойни, усмихнати и отпуснати, да са весели и емоционални.

Следсватбената фотосесия е отличен вариант да избягат от традиционните локции в деня на сватбата. Възможността да се посети красиво място по изгрев или залез слънце допълва цялостното изживяване на една сватба.

Lyubomir Lyubenov Photography

сватбена фотография

facebook.com/lyubenovdotcom

За мен по-важните моменти на сватбата се случват извън времето за фотосесия. Моят съвет е да не се замислят изобщо за фотосесията в деня на сватбата, а да се концентрират върху чувствата и емоциите един към друг. Всяка фотосесия може да се повтори, но вероятно никога няма да може да съберете заедно всичките си приятели и роднини на едно място.

На този ден не се ядосвайте, оставете нещата да не се случват съвсем по план и просто се забавлявайте – това ще направи сватбените Ви снимки перфектни.

Art Photo Story

нестандартни сватбени снимки софия

facebook.com/myphoto

Планирайте сесията си така, че тя да е в подходящо време и място за снимки. Повечето сесии се случват във време, когато слънцето е най-силно и това не е комфортно както за младоженците, така и за фотографите.

Също така, за да не се уморявате (да, правилно четете, защото точно това се случва), може да разделите сесията на две части – преди и след церемониите. Това дава прекрасна възможност да се сменят различни локации и да не се бърза с графика, който в 98% от случаите закъснява още с приготовленията на булката.

Посъветвайте се с вашия сватбен фотограф за всички възможности за сесия и му се доверете за направените предложения – бъдете сигурни, че това ще е най-доброто решение във вашия случай. И запомнете – това е вашата сесия! Не тръгвайте на нея с рота гости и роднини:)

Виолета Стоименова

съвети за сватбената фотосесия

facebook.com/violetastoimenova

Сватбеният ден е един от онези вълшебни моменти в живота на двама влюбени, които остават спомен за цял живот. Фотографът пък е онзи магьосник, чиято задачата е да го превърне в уникален и незабравим. А за да може сватбената фотосесия да пресъздаде изцяло емоцията от този специален ден, не забравяйте да обърнете внимание на следните неща:

Мястото. Изберете любимо местенце, което свързвате с хубави спомени или такова, чиято красота искате да си припомняте всеки път, когато разглеждате сватбения албум. Важно е да се спрете на място, което ви вдъхновява и ви кара да се чувствате „в свои води”, защото това със сигурност ще бъде уловено от апарата.

Времето. Ако има правило, което трябва да се спазва по време на сватбената фотосесия, то е това – не бързайте. Отделете си време, в което да почувствате обстановката, емоцията и всичко, което ви заобикаля. Отпуснете се, защото само така можете да изпълните и следващия съвет:

Бъдете себе си. По този начин най-пълно ще предадете щастието и любовта, които изпълват сърцата ви в този специален ден. Така че…

Забравете за фотоапарата. Насладете се на сватбената си фотосесия, като се абстрахирате от всички притеснения и въпросителни. Отдайте се на емоцията, почувствайте се комфортно и не му мислете много-много. Защото единственото, което трябва да направите в този ден е следното:

Създайте вълшебство. А когато любовта е във въздуха, магията просто се случва и… щрак! Oживява във фотоапарата.