12 често срещани грешки, които бъдещите младоженци правят

12 често срещани грешки, които бъдещите младоженци правят

2020-12-19 19:25:48
12 често срещани грешки, които бъдещите младоженци правят

Истината е, че има неща, които ще бъдат извън вашия контрол в  сватбения ден, като неочаквана лятна буря или новината, че вашият DJ се е разболял и не може да дойде. От друга страна, вие можете да избегнете много други често срещани грешки в процеса на планиране на сватбата, за които може би дори не предполагате. Дори и да сте сред най-организираните двойки, липсата на опит ще ви сблъска със ситуации, в които може да вземете грешни решения.

Ако се чудите за какво да внимавате, прочетете по-долу списъкът с 12-те често допускани грешки, които двойките правят в процеса на сватбената организация.

 

1. Надхвърляне на заделения бюджет

Парите може би не са най-забавната тема за обсъждане, когато става въпрос за толкова значимо събитие като сватбата, но е важно заедно като двойка да установите бюджет, към който да се придържате в процеса на планиране.

Много пъти развълнуваните бъдещи съпрузи започват да резервират доставчици на услуги и да правят покупки, без да имат предвид бюджета - и след това са шокирани да открият, че вече са похарчили по-голямата част от парите си, а  дори нямат всичко, от които се нуждаят. Планирането на сватба е сериозна работа, затова е важно да определите бюджет и да следите разходите си, така че да си спестите излишния стрес преди и в самия сватбен ден. 
 

2. Грешки с документите

Има много правила около документите за брак, с които може да не сте запознати. Особено ако  предстои да се бракосъчетаете с чуждестранен гражданин пред закона на Република България или според църковните изисквания за венчавка.

 
3. Настояване за  определен тип цвете
 
Когато обсъждате с вашия декоратор тематиката и цветовата гама на украсата, той ще ви посъветва какво би подхождало и кои цветя ще бъдат в сезон по това време. Въпреки че всеки опитен декоратор може да предвиди каква ще е наличността на желаните от вас цветя в дните около сватбата, изненади може да има. Понякога доставчика на цветя не може да отговори на всички желания заради високи цени на борсата или липса на наличност на даден вид цвете. Ако непременно търсите конкретен вид орхидея например и се окаже, че тя не може да се достави в желания ден, бихте могли да останете разочаровани. За да предотвратите това, изберете резервни варианти на основните си цветя и ги обсъдете предварително. Опитайте се да мислите повече за цветовете и формите, отколкото за конкретни цветя.
 
4. Изпращане на поканите твърде рано
 
Може би е изкушаващо да започнете да разгласявате вестта за предстоящата сватба сред вашите приятели и роднини, но не бързайте да правите това, преди да запазите часове за граждански брак и венчавка.
В повечето общини започват да записват часове за брак в първите дни на януари.  Това важи и за храмовете. Ако поканите 100 човека за сватба с начален час на ритуала 16:00, а се окаже, че единствения възможен час е 17:00 ще си създадете допълнителна работа.  Когато преобладаващата част от гостите живеят в България, поканите могат да бъдат изпратени 4 до 6 месеца преди сватбата. Двойки, които живеят в чужбина, често  канят гостите 8-10 месеца преди сватбата. В някои страни и при конкретни работодатели е възможно да се заяви отпуск за следващата година само до края на декември в текущата година. Поради тази причина  там е популярно първо да изпратите така наречената save-the-date – начин да информирате гостите си, че планирате сватба и споделите с тях за начало само локацията и датата.   На по-късен етап се изпраща официалната покана, която съдържа пълна информация за събитието.  
 
 
5. Поръчка на сватбената рокля твърде късно
 
Ако купувате сватбена рокля, която трябва да бъде ушита специално за Вас, направете го най-късно шест месеца преди сватбата. Предвидете достатъчно време за мерки, ушиване, корекции и доставка. Същото важи и за шаферските рокли.
 
 
6. Резервация на хотелски стаи твърде късно
 
Това е често допускана грешка при планирането на сватбата. Не отлагайте тази задача за последния момент!  Ако сключвате брак във висок сезон и не разгледате предварително наличността на хотелите, можете да останете без стаи за гостите си, така че не отлагайте тази задача. Хотелите по Черноморието обикновено предлагат отстъпки за ранни записвания, ако резервирате в периода януари-март. Включете информация за хотела във вашите покани или сватбен уебсайт. 
 
7. Пропускане на видеооператора
 
Разбира се, че сватба без фотограф не може! Но защо да не пропускате и услугите на видеооператор? Видеото от вашата сватба ще ви позволи да чуете гласовете си, докато произнасяте обетите си. Ще ви припомни атмосферата от сватбения ден, ще ви разсмее с танцувалните изпълнения на гостите насред дансинга.  Наемайки професионален видеооператор, който да документира вашата сватба, ще ви позволи да преживеете онези специални моменти, които може би сте пропуснали в суматохата на сватбата, като реакциите на баби и дядовци, които определено ще искате да съхраните за цял живот.
 
8. Твърде много гости
 
Списъкът ви с гости и максималният капацитет на ресторанта трябва да съвпадат. Не можете да поканите 200 души и да се надявате, че само 100 ще приемат. Прегледайте списъка си с гости от самото начало, приемете, че около 85 % ще отговорят с „да“ и съответно се съобразете с тази бройка, когато избирате сватбена локация. 
Добър подход е да направите А списък и Б списък с гости.  Първият включва гости, които задължително искате да поканите. В случай, че получите по-голям брой откази от очакваното може да поканите още гости (от Б списъка).  
 
9. Отношения с вашите доставчици
 
Ако сте резервирали талантливи професионалисти, които разбират вашите желания, е важно да ги оставите да си вършат работата. Знаем, че е изкушаващо да контролирате всеки детайл, но след първоначалните ви срещи е най-добре да се оттеглите и да се доверите на професионалистите, за да сте сигурни, че подхождате правилно (и да поддържате добри отношения с тях). 
 
10. Наемане на приятел вместо професионалист
 
Вашият приятел от университета може да прави невероятни плейлисти, но това не означава, че ще бъде страхотен DJ на сватбата ви. Същото важи и за вашата приятелка, която е експерт в организацията на събития – това не я прави сватбен агент. Дори при ограничен бюджет винаги препоръчваме да наемете професионалисти с богат опит. Освен това е по-забавно, ако вашите приятели така или иначе могат да се насладят напълно на вашия сватбен ден. 
 
 
11. Отказвате помощ
 
Ако все пак не можете да си позволите сватбен агент и имате късмета да ви бъде предложена организационна помощ, не я отказвайте. Делегирайте и използвайте всички налични ресурси. Когато хора като майка ви, бъдещата свекърва или най-добрата ви приятелка предлагат да съдействат, им дайте задача, която да свършат, като проучване на доставчик или разпращане на покани. Но е важно да имате предвид, че тези доброволци не работят за вас, така че приемайте помощта им с благодарност. Ако се нуждаете от повече помощ, наемете професионален сватбен агент, за да може някой да поеме от плещите ви онези сложни задачи, с които сте се нагърбили.
 
12. Отношенията на фокус
 
Предстои ви съвместен живот с Вашия любим човек. Бъдете добри един към друг. Неизбежно е да се появи известно напрежение помежду ви поради важните решения, които трябва да вземете в процеса на планиране. Припомняйте си защо го правите и не се страхувайте да се учите как да се справяте с конфликтите с любов и приемане. Това са вашите първи семейни уроци.